Preview

Russian Social and Humanitarian Journal

Advanced search

THE RESULTS OF MICROENCAPSULATION OF FISH PROTEIN HYDROLYSATE IN THE MANUFACTURING PROCESS OF FISH STARTER MIXED FODDER WITH CHITOSAN

https://doi.org/10.18384/2224-0209-2013-2-740

Abstract

Microencapsulation is used in various industries. Chitosan is widely used for microencapsulation of various substances. It can prevent the leaching of water-soluble components of the granular mixed fodder for fish. In our experiments, microencapsulated hydrolysate with chitosan was added to mixed fodder for larvae of the guppy fish (Poecilia reticulata) in the amount of 0.5%. The use of microencapsulated hydrolysate had negative impact on the survival and the fish mass increase.

About the Authors

H. .. Alamdari

Russian Federation


S. .. Ponomarev

Russian Federation


N. .. Dolganova

Russian Federation


References

1. Братская С.Ю., Шамов М.В., Червонецкий Д.В. Коллоидно-имические свойства хитозана // Рыбохозяйственная наука на пути в XXI век. Тезисы докладов Всероссийской конференции молодых ученых. — Владивосток: ТИНРО-Центр, 2001. - С. 120-122.

2. Гамыгин Е.А., Передня А.А., Шоль А.В. Новые комбикорма для аквакультуры / Журнал «Зооиндустрия» // ВЕТТОРГ-портал: [сайт]. URL: www. vettorg.net/magazines/3/2001/30/84/ (дата обращения: ).

3. Лакин Г.Ф. Биометрия. — М.: Высшая школа, 1990. — 350 с.

4. Пантюхин А.В. Разработка оптимальной технологии и исследование процесса микрокапсулирования гидрофобных веществ // М.: Вестник ВГУ. — Серия: Химия, Биология, Фармация. — 2006. — № 2. — С. 338—339.

5. Пономарёв С.В., Гамыгин Е.А., Никоноров С.И., Пономарева Е.Н., Грозеску Ю.Н., Бахарева А.А. Технологии выращивания и кормления объектов аквакультуры Юга России. — Астрахань, 2002. — 264 с.

6. Постраш Я.В., Хишова О.М. Микрокапсулирование в фармации — современное состаяние и перспективы // М.: Вестник фармации. — 2010 —№2 (48). — С. 1—7.

7. Cha S.H., Lee J.S., Song C.B., Lee K.J., Jeon Y.J. Effects of chitosan-coated diet on improving water quality and innate immunity in the olive flounder, Paralichthys olivaceus. Aquaculture. — 2008. — V. 278. — Р. 110—118.

8. Gopalakannan A., Arul V. Immunomodulatory effects of dietary intake of chitin, chitosan and levamisole on the immune system of Cyprinus carpio and control of Aeromonas hydrophila infection in ponds. Aquaculture. — 2006. — V. 255. — Р. 179—187.

9. Lin S., Mao S., Guan Y., Luo L., Pan Y. Effects of dietary chitosan oligosaccharides and Bacillus coagulans on the growth, innate immunity and resistance of koi (Cyprinus carpio koi). Aquaculture. — 2012. — V. 342—343. — Р. 36—41.

10. Paolucci M., Fabbrocini A., Volpe M.G., Varricchio E., Coccia E. Development of Biopolymers as Binders for Feed for Farmed Aquatic Organisms: [Электронный ресурс]. — URL: http://www.intechopen.com/books/aquaculture/development-of-biopolymers-as-binders-for-feed-for-farmed-aquatic-organisms (дата обращения: 06.02.2013).

11. Ruo L. Chitosan particles for the controlled release of proteins: doctoral dissertation Department of Mechanics Politecnico di Torino, Italy. — 2012. — 92 p.

12. Yao H.T., Huang S.Y., Chiang M.T. A comparative study on hypoglycemic and hypocholesterolemic effects of high and low molecular weight chitosan in streptozotocin-induced diabetic rats. — Food Chem. Toxicol. — 2008. — V. 46 — Issue 5. — P. 1525—1534.


Review

Views: 214


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2224-0209 (Online)