Preview

Russian Social and Humanitarian Journal

Advanced search

REFLECTION OF NATIONAL FOOD TRADITIONS IN PHRASEOLOGY

https://doi.org/10.18384/2224-0209-2015-2-1014

Abstract

This article is devoted to the study of national German, English and Russian food traditions through the prism of cultural linguistics. The article presents a comparative analysis of phraseological units of the German, English and Russian languages with the substantive component, indicating food, courses and drinks. Phraseological units containing such a “gastronomic" component reflect the whole nation's world-view, the characteristic features of the linguistic personality and mentality, which determines the choice of the research subject in this article.

About the Author

E. .. Kharitonova

Russian Federation


References

1. Арутюнов С.А. Основные пищевые модели и их локальные варианты у народов России // Традиционная пища как выражение этнического самосознания. М.: «Наука», 2001. С. 10-15.

2. Ковшова М.Л. Семантика и прагматика фразеологизмов (лингвокульторологический аспект): автореф. дисс.. д-ра филол. наук. М., 2009. 48 с.

3. Телия В.Н. Русская фразеология. Семантический, прагматический и лингвокульторологический аспекты. М.: Языки русской культуры, 1996. 288 с.

4. Харитонова Е.Ю. Символизм фразеологизмов с субстантивными компонентом «хлеб» в немецком, английском и русском языках // Новое в переводоведении и лингвистике. Орехово-Зуево: МГОГИ, 2012. С. 256-260.

5. Харитонова Е.Ю. Национально-культурные особенности фразеологизмов с субстантивным компонентом «напитки» // Лингвистика после Ф. де Соссюра: Итоги и перспективы. М.: Изд-во МГОУ 2013. С. 290-294.

6. Эти странные англичане: Еда и напитки [Электронный ресурс].URL: http:// www.langust.ru/review/xenoeng8.shtml Дата обращения: 20.01.2015.


Review

Views: 198


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2224-0209 (Online)